31/10/07

Τα δικαιώματα μας στο εστιατόριο

Το κουβέρ στα εστιατόρια καταργήθηκε!! Αλλά σε όποιο εστιατόριο και αν πήγα από την απόφαση και μετά παντού έφερναν ψωμί και παρελκόμενα χωρίς να το ζητήσω. Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να μήν πληρώσει το κουβέρ εφόσον πλέον καταργήθηκε. Οι εστιάτορες αυτοί βασίζονται στην κακή ενημέρωση μας αλλά και στο ότι θα "ντραπούμε" να πούμε "δεν πληρώνω ο,τι δεν παρήγγειλα". A.Δ. 14/89

  • "Σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις, για τα καταστήματα εστίασης, όλα τα προσφερόμενα είδη (ψωμί, ψωμί με βούτυρο, ψωμί με πατέ ελιάς, εμφιαλωμένο νερό, που πολλές φορές, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή, που καταργήθηκε το κουβέρ, χρεώνονται, αντί του κουβέρ) αναγράφονται, υποχρεωτικά, στους τιμοκαταλόγους, με τις αντίστοιχες τιμές τους. Ο πελάτης μπορεί να τα παραγγείλει, όπως όλα τα υπόλοιπα είδη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια του καταστηματάρχη να χρεώσει είδη, όπως ψωμί, ψωμί με βούτυρο, εμφιαλωμένο νερό κ.λπ., που ο πελάτης δεν έχει παραγγείλει, αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας."

  • Οι υπεύθυνοι των εστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, καφετεριών, κέντρων διασκέδασης και λοιπών παρόμοιων καταστημάτων, υποχρεούνται να έχουν, στην πρόσοψη των καταστημάτων τους και σε εμφανές σημείο της κυρίας εισόδου, αναρτημένο υαλόφρακτο πλαίσιο, που να φωτίζεται επαρκώς, με διαστάσεις, τουλάχιστον, 35 Χ 25 εκατ. μέσα στο οποίο αναγράφονται τα είδη, που σερβίρονται.
  • Αν το γκαρσόν σας δε σας φέρει κατάλογο ή αρνηθεί να σας φέρει κατάλογο με κάποια πρόφαση τότε σηκωθείτε να φύγετε. Η επιχείρηση υποχρεούται δια νόμου να σας δίνει κατάλογο με τις τιμές που ισχύουν. Οι τιμοκατάλογοι πρέπει να τοποθετούνται, τουλάχιστον, στο 50% των τραπεζιών και να αναγράφουν, καθαρά, ότι αυτό υπόκειται, σε αγορανομικό έλεγχο. Εξαιρούνται, από την υποχρέωση αυτή, οι υπεύθυνοι των καφενείων, οι οποίοι, όμως, υποχρεούνται να έχουν αναρτημένο τιμοκατάλογο, σε εμφανές σημείο, εντός του καταστήματος. Ακόμα υποχρεούνται να τηρούν τιμοκαταλόγους, με μία μόνο στήλη, στην οποία να αναγράφεται η συνολική τιμή κάθε είδους, που προσφέρουν, δηλαδή η τιμή αυτή θα περιέχει όλες τις επιβαρύνσεις.

  • Όλα τα φαγητά ή φρούτα, που προσφέρονται, πρέπει να αναγράφονται, στους τιμοκαταλόγους, με την αντίστοιχη τιμή τους, κατά μερίδα ή χιλιόγραμμο.
  • Σε περίπτωση, που το ίδιο είδος (φαγητό, σαλάτα κ.λπ.) προσφέρεται, σε περισσότερες, από μία μερίδες, κάθε μερίδα πρέπει να σερβίρεται, σε χωριστό πιάτο. Απαγορεύεται η προσφορά όλων των μερίδων, μαζί, σε μεγάλο πιάτο (πιατέλα, δίσκο κ.λπ.).

  • Αν οι τιμές του καταλόγου σας φανούν υπερβολικές απλά "σηκωθείτε να φύγετε" χωρίς καμία τύψη.

  • Αν τα μαχαιροπίρουνα έρθουν λερωμένα ζητήστε να σας τα αλλάξουν άμεσα.


  • Αν το ποτήρι σας έχει ραγίσει ή σπάσει έστω και ελάχιστα ζητήστε να σας το αλλάξουν


  • Αν το φαγητό ποιοτικά είναι χάλια "γυρίστε το πίσω".


  • Οι προσυσκευασμένοι οίνοι και ποτά, που προσφέρονται, στα εστιατόρια και κέντρα, γενικά, πρέπει να ανοίγονται παρουσία του πελάτη. Απαγορεύεται το σερβίρισμα οίνων χύμα, μέσα σε ανοικτές φιάλες, οι οποίες φέρουν ενδείξεις ή γενικά επώνυμα διακριτικά γνωρίσματα επιχειρήσεων, που προσυσκευάζουν οίνους.


  • Αν αργούν υπερβολικά να σας φέρουν τα πιάτα σας και κοντεύετε να φύγετε ζητήστε να ακυρωθεί η υπόλοιπη παραγγελία!


  • Κοιτάξτε προσεκτικά την απόδειξη που σας έφεραν. Είναι αυτά που παραγγείλατε ή έχουν χρεώσει κι άλλα; Έχει χρεωθεί κουβέρ; Κάντε ξανά τις προσθέσεις να δείτε αν το σύνολο είναι σωστό. Κρατήστε την απόδειξη για την εφορία.

  • Κάθε αναφορά στον όρο "ΦΕΤΑ", στους τιμοκαταλόγους, επιτρέπεται, αποκλειστικά και μόνον, εφόσον το προσφερόμενο προϊόν είναι σύμφωνο, με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, για τη ΦΕΤΑ. Οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο προϊόν, αναγράφεται, με όρους όπως: "Λευκό Τυρί Άλμης", "Τελεμές" ή "Υποκατάστατο Λευκού Τυριού", σύμφωνα, με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.


  • Ψάρια, που σερβίρονται μαγειρευμένα, με το χιλιόγραμμο, ζυγίζονται ωμά και πρέπει να συνοδεύονται, με σημείωμα, στο οποίο αναγράφεται το ακριβές βάρος του ωμού και η τιμή του, ως μαγειρευμένο.


  • Κέντρα και καταστήματα, εφ' όσον προσφέρουν κρέατα ψητά και της ώρας, πουλερικά, κοκορέτσι, με το χιλιόγραμμο, υποχρεούνται να ζυγίζουν αυτά ψημένα και όχι ωμά και να τα συνοδεύουν, με σημείωμα, στο οποίο να αναγράφεται το ακριβές βάρος του ψημένου κρέατος και η τιμή του. Το σημείωμα πρέπει να συνοδεύει το σχετικό φαγητό, κατά το σερβίρισμα και να τοποθετείται, στην άκρη της πιατέλας.


  • Δελτία Παραπόνων: Aπό την 1η Iουνίου 1997 υποχρεούνται να διαθέτουν έντυπα δελτία παραπόνων στους πελάτες τους. Οι υπηρεσίες Eμπορίου θα επιλαμβάνονται των παραπόνων ενεργώντας οι ίδιες ή διαβιβάζοντας αμέσως την καταγγελία σε κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, π.χ. Aστυνομία, Eφορία, Yγειονομική Yπηρεσία. Ο καταγγέλλων πελάτης αναγράφει στο ειδικό έντυπο τα παράπονά του που μπορούν να αφορούν την τιμή της παρεχόμενης υπηρεσίας, την ποιότητά της κ.λπ. Tο ειδικό έντυπο δελτίο παραπόνων θα είναι τριπλότυπο, με φύλλα διαφορετικών χρωμάτων, τύπου καρμπονιζέ. Ο πελάτης θα αφήνει στο κατάστημα το φύλλο χρώματος λευκού, το πράσινο θα κρατά ο ίδιος και το ανοικτού ερυθρού χρώματος θα στέλνει στην αρμόδια υπηρεσία Eμπορίου της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης, στην περιφέρεια της οποίας λειτουργεί το κατάστημα.

Προστασία ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

  1. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ http://www.efpolis.gr/content/content.asp?catid=51
  2. ΙΝΚΑ - Ινστιτούτο Καταναλωτών http://www.newinka.gr/
  3. ΑΠΛΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ http://www.mani.org.gr/fonimanis/2002/06_katanal.htm
  4. ΕΚΠΟΙΖΩ Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής, για όλα τα καταναλωτικά θέματα. http://www.ekpizo.gr/
  5. Ενώσεις Καταναλωτών http://www.yme.gr/odigospoliti/article1203.html#8
  6. ΚΕ.Π.ΚΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ http://www.kepka.org/
  7. Συνήγορος του Πολίτη, για προβλήματα με τις δημόσιες υπηρεσίες, http://www.synigoros.gr/
  8. Τραπεζικός Μεσολαβητής, για τραπεζικά θέματα, 2103376700 http://www.bank-omb.gr/
  9. Οδηγός του Πολίτη (Υπουργείο Μεταφορών & Επικoινωνιών ) http://www.yme.gr/viewpage.php?section=446
  10. Χρήσιμα Τηλέφωνα http://www.nomarhiapeiraia.gr/
  11. Νομαρχία Πειραιά Γραμμή Επικοινωνίας Πολίτη: 800-11-405060, Τετραψήφιος αριθμός : 1570, 210-4148516, 210-4111407, 210-4171229 http://www.nomarhiapeiraia.gr/
  12. Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - εξετάζει τις καταγγελίες περιπτώσεων κακής διοικήσεως από πλευράς των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.Ο Διαμεσολαβητής δεν μπορεί να επιληφθεί καταγγελιών που αφορούν τη δημόσια, περιφερειακή ή τοπική διοίκηση των κρατών μελών. http://www.euro-ombudsman.eu.int/home/el/default.htm

Έχεις ευθήνες! Έχεις δικαιώματα!


Φταινε οι άλλοι! Πάμε απ το κακό στο χειρότερο, τίποτα δε γίνετε σ αυτό τον τόπο κλπ κλπ. Εμείς οι Έλληνες έχουμε αναπτύξει πολύ την τέχνη της γκρίνιας αλλά και την τέχνη να μεταθέτουμε τις ευθύνες μας στους άλλους.
Αν και οι δεσμοί της οικογένειας είναι ακόμα πολύ στενοί στην πατρίδα μας λείπει είναι κατά τη γνώμη μου η συνοχή. Ακόμα και στο εξωτερικό να πάμε και εκεί σφαζόμαστε και προσπαθεί να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου. Δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε σαν ομάδα και να συνεργαζόμαστε. Αντιθέτως δρούμε σκεπτόμενοι ατομικιστικά, γκρινιάζουμε συνέχεια και μας έχει πλακώσει μια μιζέρια στο μυαλό μας. Για όλα μας φταινε οι άλλοι. Δηλαδή το κράτος, η κυβέρνηση, τα κόμματα, οι ΗΠΑ, οι Κινέζοι, ο καιρός, οι εβραίοι, οι μουσουλμάνοι, οι γονείς μας, η ασύμμετρη απειλή, οι οικοπεδοφάγοι, το κεφάλαιο, οι πλούσιοι, οι τσιγγάνοι, οι μετανάστες, οι αναρχικοί και γενικότερα φταινε «οι άλλοι».

ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΕΥΘΗΝΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΘΗΝΕΣ ΜΟΥ;

Για κουνιστέ λίγο το κεφαλάκι σας! Υπάρχει και αυτό που λέγετε «επιλογές». Για όλα «εμείς» επιλέγουμε και η επιλογές μας είναι αυτές που καθορίζουν τα πάντα στη ζωή μας και όποιος λεει «ε δεν είναι πάντα έτσι» απλά του αρέσει να κάνει τη στρουθοκάμηλο.
Εσύ λοιπόν επιλέγεις να καπνίζεις, να δίνεις φακελάκια, να περνάς μέσα από λακκούβες και να σκοτώνεσαι, να μην παίρνεις απόδειξη, να μην καταγγέλλεις στους αρμόδιους τον κάθε απατεώνα που πάει να σε κοροϊδέψει και να σου φαει λεφτά, να σιωπάς! Να μη μιλάς και απλά να προσπερνάς τα κακώς κείμενα. Όταν όμως ο κάθε Ευαγγελάτος τα βγάζει στη φορά λες: πω πω! Σοβαρά; Είναι δυνατόν! Μα που ζούμε;
Τι υποταγή και τι δουλοπρέπεια! Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε. Αλλού και αλλού μας αρέσει να κάνουμε τους μάγκες αλλά όταν πρόκειται για σοβαρά θέματα κάνουμε τα στραβά μάτια και «βολευόμαστε» και εμείς σε μια γωνιά της λάσπης.
-Έλα μωρέ τώρα! Εγώ θα φτιάξω τον κόσμο;
-Αφού δε γίνετε τίποτα ότι και να κάνω. Φταιει η κοινωνία…(άτιμη καινωνία)

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
Γνωρίζετε τα δικαιώματα σας τα οποία καλύπτονται από τους νόμους. ΝΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ. Μαθέ λοιπόν ποια είναι αυτά και προστάτεψε τα! Μην αφήνεις τον κάθε κουτοπόνηρο να ζει εις βάρος σου. Είμαι υπέρ τον προσωπικών καταγγελιών και όχι τον αορίστων. Υπάρχουν τηλέφωνα σε δήμους νομαρχίες στο συνήγορο του πολίτη, στον ΕΟΤ, στον ΕΦΕΤ παντού. Αρχίστε να τα χρησιμοποιείτε μήπως και καταφέρουμε ΕΜΕΙΣ κάτι. Γιατί αν δε κουνήσουμε εμείς τα χεράκια μας τότε έτσι θα είμαστε πάντα. Δουλοπρεπείς και κοροΐδα και καλά θα κάνει ο κάθε απατεώνας να θησαυρίζει εις βάρος μας.

Μας κλέβουν! Πάρτο χαμπάρι! Ενημερώσου και ΜΙΛΑ επιτέλους! Δεν έχουμε πλέον περιθώρια για ζαμανφουτισμό.
Έχεις ευθύνη για την πόλη που ζεις. Μπορείς να την κάνεις καλύτερη. Ξεκίνα απ το σπίτι σου και τη γειτονιά σου.
Έχεις ευθύνη για τα παιδιά σου! Όχι μόνο για να φάνε και να πιουν αλλά ΚΥΡΙΩΣ για την παιδεία τους και για τον κόσμο που θα κληρονομήσουν.
Έχεις ευθύνη για όλα γι αυτό κάτσε και σκέψου τι μπορείς να κάνεις εσύ.

Συνεχίζετε…..

29/10/07

Κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη;

  • Αν πρόκειται να χτίσεις σπίτι κάνε πρώτα μια έρευνα πάνω σε οικολογικά υλικά τα οποία είναι και πιο υγιεινά αλλά βοηθούν και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οπότε βοηθούν και τον πλανήτη αλλά και την ταλαίπωρη την τσέπη μας.

  • Φέτος αγόρασε έλατα φυτεμένα σε γλάστρα για τα Χριστούγεννα όχι κομμένα!

  • Μη παίρνεις συνέχεια το αυτοκίνητο. Είναι μεγάλη σπατάλη. Σκέψου μόνο 1,5 τόνος μεταφέρει 70 κιλά. Πάρε τρένο, τρόλεϊ κλπ. Και.. αν δεν έχεις ακόμα αυτοκίνητο αλλά σκέφτεσαι να πάρεις σκέψου το πάρα πολύ καλά. Έχεις εξασφαλίσει πάρκινγκ ή θα ψάχνεις κάθε μέρα μια σουδίτσα να το χώσεις; Ξέρεις ότι αν το υπολογίσεις θα δεις ότι σου στοιχίζει ίσως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα να το έχεις. (δεν υπολογίζω να ενοικιάζεις και πάρκινγκ) Υπάρχει περίπτωση να δώσεις 300 ευρώ σε ταξί το μήνα για τις διαδρομές σου; Στην τελική παίρνοντας ταξί έχεις και προσωπικό οδηγό(χωρίς ευγένεια όμως), δεν έχεις άγχος αν θα τρακάρεις, που θα παρκάρεις, να πληρώσεις τη δόση, την ασφάλεια, τη βενζίνα, το σέρβις κλπ κλπ. ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΚΑΛΑ! Το αυτοκίνητο πλέον είναι είδος πολυτελείας αλλά και πηγή δυσπραγίας.

Πες στη γιαγιά σου, θεία, θείο, παππού, μαμά κλπ να μην πλένουν το πεζοδρόμιο έξω απ το σπίτι με το λάστιχο. Είναι απαράδεκτο να πετάμε χιλιάδες λίτρα νερό για να πλύνουμε το πεζοδρόμιο! Μια σκούπα και 2 κουβάδες νερό είναι αρκετά. Το πεζοδρόμιο είναι δημόσιος χώρος και όχι το μπαλκόνι μας. Αμαρτία είναι να βλέπω λάστιχα ξεχασμένα να τρέχουν ποτάμι ενώ κάποιος προσπαθεί με μια σκούπα να γυαλίσει το πεζοδρόμιο. Το ίδιο ισχύει και για τα μπαλκόνια μας, για τις ταράτσες και όταν πλένουμε το αυτοκίνητο. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά «πιστόλια» που τα εφαρμόζουμε στο στόμιο του λάστιχου και ανακόπτουν τη ροή του νερού όταν δεν τη χρειαζόμαστε. Απλά πράματα!

Βάψτε την ταράτσα σας λευκή με λίγο ασβέστη για να μη τραβάει τον ήλιο και να πέφτει η θερμοκρασία στο σπίτι το καλοκαίρι.

Αν έχετε μηχανάκι εσείς ή το αδερφάκι, ξαδερφάκι, παιδάκι σας συμβουλέψτε το να μην πειράζει την εξάτμιση! Η Ηχορύπανση των πόλεων είναι εξίσου σημαντική. Επίσης αν θέλει να χάσει την ακοή του έχοντας 16ιντσα γουφερ στο αμάξι, και γουστάρει να άκουει παραμορφωμένο ήχο, ας το κάνει με κλειστά τα παράθυρα του αμαξιού του! Είναι όλα θέμα παιδείας και ξεκινάει μέσα απ το σπίτι.

Μην αφήνετε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, τον υπολογιστή ή άλλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής. Αποσυνδέστε το φορτιστή του κινητού σας από την πρίζα, όταν δεν το φορτίζετε.

Μην πετάτε τα σκουπίδια σας κάτω πια! (και μη φτύνετε στο δρόμο! τι κακό κι αυτο!)

ΟΙ ΚΡΕΜΑΣΤΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Πόσο πιο όμορφα θα ήταν αν περνώντας από τις γειτονιές και τους δρόμους της Αθήνας έβλεπες τα μπαλκόνια, τις βεράντες ακόμα και τις ταράτσες πνιγμένες στο πράσινο! Γιατί να μη δοκιμάσουμε να κάνουμε τους κρεμαστούς κήπους της Αθήνας πραγματικότητα? Είναι άραγε τόσο δύσκολο? Όχι δεν είναι καθόλου δύσκολο πιστέψτε με. Θέλει μόνο αγάπη για τα φυτά, την ομορφιά της φύσης και τίποτε άλλο.

Εδώ και πολλά χρόνια έχω κάνει το μπαλκονάκι μου που είναι μια σταλιά πραγματική ζούγκλα. Όλοι όσοι έρχονται σπίτι το θαυμάζουν και το απολαμβάνουν. Είναι τόσο πυκνή η ζούγκλα μου ιδίως το καλοκαίρι που δεν φαίνονται οι απέναντι πολυκατοικίες. Πως γίνετε αυτό? Έχω φυτέψει πολλές μπανανιές σε βαθιά παρτέρια και γλάστρες. Και πάνω από αυτά έχω βάλει κι άλλες γλάστρες, Σε ένα τόσο δα μπαλκονάκι έχω για την ώρα καμία 10ρια μπανανιές, μια μικρή μουριά, ένα μεγαααλο γιασεμί, τρία λίτσι (κινέζικα δέντρα), ένα μικρούλι μάνγκο, 2 ορτανσίες, και πολλά άλλα.
Τα φύλλα από τις μπανανιές γίνονται τόσο μεγάλα και τόσο πυκνά που σκεπάζουν τα πάντα το καλοκαίρι. Το κακό είναι ότι δε μπαίνει φως στο σπίτι…αλλά δε μπορώ να τα έχω όλα. Επειδή όμως όπως και οι περισσότεροι έχω πολύ λίγο χρόνο για να θυμάμαι να τα ποτίζω έβαλα αυτόματο πότισμα. Επίσης πολύ εύκολο. Λειτουργεί με χρονοδιακόπτη και έτσι δε μένουν ποτέ από νερό. Θέλουν να τους δίνετε και λίγο φαγητό όμως τα φυτά σας δηλαδή λίπασμα.
Φέτος στη μικρή μας ζούγκλα χώρεσαν και 2 ξύλινες καρέκλες και ένα μικρό τραπεζάκι. Ίσα που βγαίνεις και κάθεσαι και σε περιτριγυρίζουν τα φύλλα των φυτών. Τις νύχτες ανάβουμε κεριά έξω και αφήνουμε τις πόρτες ανοιχτές, Γίνετε ένα η ζούγκλα με το σαλόνι. Το περίεργο είναι ότι σε κάποιο άλλο μπαλκόνι υπάρχει ένα πουλί που κελαηδάει σαν εξωτικό. Μόνο μαϊμούδες δε βγήκαν ακόμα.

Λοιπόν τα φυτά που πιάνουν άνετα στην Αθήνα από τη δική μου εμπειρία και δε θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα είναι εννοείται οι μπανανιές οι οποίες και χιόνι να φάνε και να ψηλό ξεραθούν ξαναβγαίνουν. Επίσης αν βάλετε μια σε κάνα 2 χρόνια θα έχετε 10, φτάνει να τις ποτίζετε. Έχω δώσει σε πάρα πολλούς γνωστούς και φίλους μοσχεύματα και το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση γιατί ξέρω ότι συνεισφέρω στο να γίνει η Αθήνα πιο ανθρώπινη. Δοκιμάστε να φυτέψετε και γεράνια, κισσό, γιασεμί, μπέντζαμιν, φρέζες που μοσχοβολούν.

Α ναι τώρα θυμήθηκα μια γνωστή που έχει τεράστιο μπαλκόνι και είναι πάντα άδειο και γυμνό. Δεν έχει ούτε ένα πράσινο φύλλο. Γιατί? Γιατί λεει τα λουλούδια βρομίζουν! Ρίχνουν φύλλα και χώματα και κάνουν σημάδια στα πλακάκια. Έλεος! Ξεκολλήστε όσοι σκέφτεστε έτσι! Τα φυτά είναι υγεία και πάνω απ όλα χαρίζουν ψυχολογική υγεία. Είναι τέρψη των αισθήσεων !

Ειλικρινά σας μιλάω είναι πανεύκολο να βάλει κανείς φυτά και να ομορφύνει τον χώρο του. Σκεφθείτε όμως ότι ταυτόχρονα ομορφαίνει και η γειτονιά. Θα γεμίζει ο κόσμος χρώμα και μυρωδιές. Μη τα περιμένετε όλα από το κράτος και επιτέλους σταματήστε τη γκρίνια και κάντε και εσείς κάτι.
Αν όλοι μας φυτέψουμε στα μπαλκόνια μας και γενικά όπου έχουμε χώρο θα βοηθήσουμε και το μικροκλίμα στις γειτονιές μας. Η θερμοκρασία θα είναι λίγο πιο χαμηλή από τώρα και θα προσκαλέσουμε πουλιά και μέλισσες.

Σκεφθείτε το καλά. Κάντε μια αρχή αγοράζοντας ένα γλαστράκι. Προτιμήστε για αρχή ένα λουλούδι ή φυτό που δε χρειάζεται πολύ φροντίδα αν είστε πρωτάρης. Ρωτήστε στο ανθοπωλείο ή στο φυτώριο πιο κάνει για σας ανάλογα με τις συνθήκες στο χώρο σας. Δηλαδή αν έχετε ήλιο ή σκιά, αν στο μπαλκόνι το παίρνει και το σηκώνει ο αέρας ή αν είναι απάγκιο κλπ. Είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσετε γρήγορα και θα σας κάνει να αγοράσετε κι άλλα.

Αντε…θα περιμένω να δω τι κάνατε με ανυπομονησία.


http://www.oikologio.gr/