Το κουβέρ στα εστιατόρια καταργήθηκε!! Αλλά σε όποιο εστιατόριο και αν πήγα από την απόφαση και μετά παντού έφερναν ψωμί και παρελκόμενα χωρίς να το ζητήσω. Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να μήν πληρώσει το κουβέρ εφόσον πλέον καταργήθηκε. Οι εστιάτορες αυτοί βασίζονται στην κακή ενημέρωση μας αλλά και στο ότι θα "ντραπούμε" να πούμε "δεν πληρώνω ο,τι δεν παρήγγειλα". A.Δ. 14/89
- "Σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις, για τα καταστήματα εστίασης, όλα τα προσφερόμενα είδη (ψωμί, ψωμί με βούτυρο, ψωμί με πατέ ελιάς, εμφιαλωμένο νερό, που πολλές φορές, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή, που καταργήθηκε το κουβέρ, χρεώνονται, αντί του κουβέρ) αναγράφονται, υποχρεωτικά, στους τιμοκαταλόγους, με τις αντίστοιχες τιμές τους. Ο πελάτης μπορεί να τα παραγγείλει, όπως όλα τα υπόλοιπα είδη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια του καταστηματάρχη να χρεώσει είδη, όπως ψωμί, ψωμί με βούτυρο, εμφιαλωμένο νερό κ.λπ., που ο πελάτης δεν έχει παραγγείλει, αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας."
- Οι υπεύθυνοι των εστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, καφετεριών, κέντρων διασκέδασης και λοιπών παρόμοιων καταστημάτων, υποχρεούνται να έχουν, στην πρόσοψη των καταστημάτων τους και σε εμφανές σημείο της κυρίας εισόδου, αναρτημένο υαλόφρακτο πλαίσιο, που να φωτίζεται επαρκώς, με διαστάσεις, τουλάχιστον, 35 Χ 25 εκατ. μέσα στο οποίο αναγράφονται τα είδη, που σερβίρονται.
- Αν το γκαρσόν σας δε σας φέρει κατάλογο ή αρνηθεί να σας φέρει κατάλογο με κάποια πρόφαση τότε σηκωθείτε να φύγετε. Η επιχείρηση υποχρεούται δια νόμου να σας δίνει κατάλογο με τις τιμές που ισχύουν. Οι τιμοκατάλογοι πρέπει να τοποθετούνται, τουλάχιστον, στο 50% των τραπεζιών και να αναγράφουν, καθαρά, ότι αυτό υπόκειται, σε αγορανομικό έλεγχο. Εξαιρούνται, από την υποχρέωση αυτή, οι υπεύθυνοι των καφενείων, οι οποίοι, όμως, υποχρεούνται να έχουν αναρτημένο τιμοκατάλογο, σε εμφανές σημείο, εντός του καταστήματος. Ακόμα υποχρεούνται να τηρούν τιμοκαταλόγους, με μία μόνο στήλη, στην οποία να αναγράφεται η συνολική τιμή κάθε είδους, που προσφέρουν, δηλαδή η τιμή αυτή θα περιέχει όλες τις επιβαρύνσεις.
- Όλα τα φαγητά ή φρούτα, που προσφέρονται, πρέπει να αναγράφονται, στους τιμοκαταλόγους, με την αντίστοιχη τιμή τους, κατά μερίδα ή χιλιόγραμμο.
- Σε περίπτωση, που το ίδιο είδος (φαγητό, σαλάτα κ.λπ.) προσφέρεται, σε περισσότερες, από μία μερίδες, κάθε μερίδα πρέπει να σερβίρεται, σε χωριστό πιάτο. Απαγορεύεται η προσφορά όλων των μερίδων, μαζί, σε μεγάλο πιάτο (πιατέλα, δίσκο κ.λπ.).
- Αν οι τιμές του καταλόγου σας φανούν υπερβολικές απλά "σηκωθείτε να φύγετε" χωρίς καμία τύψη.
- Αν τα μαχαιροπίρουνα έρθουν λερωμένα ζητήστε να σας τα αλλάξουν άμεσα.
- Αν το ποτήρι σας έχει ραγίσει ή σπάσει έστω και ελάχιστα ζητήστε να σας το αλλάξουν
- Αν το φαγητό ποιοτικά είναι χάλια "γυρίστε το πίσω".
- Οι προσυσκευασμένοι οίνοι και ποτά, που προσφέρονται, στα εστιατόρια και κέντρα, γενικά, πρέπει να ανοίγονται παρουσία του πελάτη. Απαγορεύεται το σερβίρισμα οίνων χύμα, μέσα σε ανοικτές φιάλες, οι οποίες φέρουν ενδείξεις ή γενικά επώνυμα διακριτικά γνωρίσματα επιχειρήσεων, που προσυσκευάζουν οίνους.
- Αν αργούν υπερβολικά να σας φέρουν τα πιάτα σας και κοντεύετε να φύγετε ζητήστε να ακυρωθεί η υπόλοιπη παραγγελία!
- Κοιτάξτε προσεκτικά την απόδειξη που σας έφεραν. Είναι αυτά που παραγγείλατε ή έχουν χρεώσει κι άλλα; Έχει χρεωθεί κουβέρ; Κάντε ξανά τις προσθέσεις να δείτε αν το σύνολο είναι σωστό. Κρατήστε την απόδειξη για την εφορία.
- Κάθε αναφορά στον όρο "ΦΕΤΑ", στους τιμοκαταλόγους, επιτρέπεται, αποκλειστικά και μόνον, εφόσον το προσφερόμενο προϊόν είναι σύμφωνο, με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, για τη ΦΕΤΑ. Οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο προϊόν, αναγράφεται, με όρους όπως: "Λευκό Τυρί Άλμης", "Τελεμές" ή "Υποκατάστατο Λευκού Τυριού", σύμφωνα, με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
- Ψάρια, που σερβίρονται μαγειρευμένα, με το χιλιόγραμμο, ζυγίζονται ωμά και πρέπει να συνοδεύονται, με σημείωμα, στο οποίο αναγράφεται το ακριβές βάρος του ωμού και η τιμή του, ως μαγειρευμένο.
- Κέντρα και καταστήματα, εφ' όσον προσφέρουν κρέατα ψητά και της ώρας, πουλερικά, κοκορέτσι, με το χιλιόγραμμο, υποχρεούνται να ζυγίζουν αυτά ψημένα και όχι ωμά και να τα συνοδεύουν, με σημείωμα, στο οποίο να αναγράφεται το ακριβές βάρος του ψημένου κρέατος και η τιμή του. Το σημείωμα πρέπει να συνοδεύει το σχετικό φαγητό, κατά το σερβίρισμα και να τοποθετείται, στην άκρη της πιατέλας.
- Δελτία Παραπόνων: Aπό την 1η Iουνίου 1997 υποχρεούνται να διαθέτουν έντυπα δελτία παραπόνων στους πελάτες τους. Οι υπηρεσίες Eμπορίου θα επιλαμβάνονται των παραπόνων ενεργώντας οι ίδιες ή διαβιβάζοντας αμέσως την καταγγελία σε κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, π.χ. Aστυνομία, Eφορία, Yγειονομική Yπηρεσία. Ο καταγγέλλων πελάτης αναγράφει στο ειδικό έντυπο τα παράπονά του που μπορούν να αφορούν την τιμή της παρεχόμενης υπηρεσίας, την ποιότητά της κ.λπ. Tο ειδικό έντυπο δελτίο παραπόνων θα είναι τριπλότυπο, με φύλλα διαφορετικών χρωμάτων, τύπου καρμπονιζέ. Ο πελάτης θα αφήνει στο κατάστημα το φύλλο χρώματος λευκού, το πράσινο θα κρατά ο ίδιος και το ανοικτού ερυθρού χρώματος θα στέλνει στην αρμόδια υπηρεσία Eμπορίου της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης, στην περιφέρεια της οποίας λειτουργεί το κατάστημα.